HET ONTSTAAN VAN.......
Zoals vele dingen, komt ook de frisbee en zijn sport uit Amerika.
Iedereen kent de frisbee, maar waar komt die naam toch vandaan?

In een ver verleden, 1871 om precies te zijn, woonde er in Bridgeport Conneticut een man die William Russel Frisbie heette.
Hij nam een bakkerij over en noemde dit bedrijf de Frisbie Pie Company.
Van de tinnen taartbodems waarop de taarten werden verkocht kwam een steeds groter aantal niet terug naar de bakkerij. Het bleek dat ze prima geschikt waren om mee te gooien, wat men dan ook graag als tijdverdrijf deed.

Deze hobby werd zo populair dat het niet uit kon blijven dat een man, Walter Fred Morrison, de schijven ging maken van een ander materiaal zodat ze niet zo snel beschadigd werden.
De plastic "Morrison's Flying Saucer" werd de voorloper van de huidige frisbee.

In 1955 heeft het bedrijf "Wham-O Manufacturing Company " de productierechten van de schijven opgeëist en ging de schijf maken onder de naam "Pluto Platter".
Fred Morrison patenteerde de naam frisbee, nadat hij de ie in ee had veranderd en tot op de dag van vandaag is frisbee de verzamelnaam gebleven voor alle schijven die er bestaan.
Net als de frisbee, kent ook de frisbee hond zijn geschiedenis.
In dit geval gaat het over Ashley Whippet. Geboren in Oxford, Ohio op 2 oktober 1971 en kado gedaan aan Alex Stein.

Ashley kon zo goed frisbees vangen, met zo'n behendigheid en snelheid, dat Alex de showbusiness in wilde. Echter Hollywood zat niet te wachten op een hond met wat kunstjes, zelfs de maker van de frisbees, Wham-O was maar matig geïnteresseerd.

Alex gaf de moed niet op en smokkelde Ashley op 5 augustus 1974 een stadion binnen. De baseball wedstrijd die men daar speelde werd live op tv uitgezonden. Tussen de 7e en 8e inning rende Alex met Ashley het veld op, gaf een spetterende show van 8 minuten.... en werd gearressteerd. Ashley was intussen zoekgeraakt.
De toenmalige directeur van de International Frisbee Association, Irv Lander betaalde Alex' borg.
Na een paar spannende dagen waarin Ashley zoek bleef werden baas en hond weer met elkaar herenigd.

Alex en Ashley werden beroemdheden. Ze gaven shows op base ball wedstrijden, kwamen veelvuldig op tv en waren zelfs ooit te gast in het Witte Huis.
Ashely zette de basis voor de disc-dog sport en leidde een aktief leventje tot de datum van overlijden op 11 maart 1985, 14 jaren oud.